1) Industriële verlichting
Industriële verlichting: je kan er tegenwoordig niet meer omheen. Al een aantal jaren prijkt boven bijna elke eetkamertafel een mooie industriële hanglamp of staat er een mooie lamp in de woonkamer. Industriële verlichting heeft een robuuste uitstraling, dit komt meestal doordat industriële lampen gemaakt zijn van metaal of staal.
De meest bekende variant van de industriële lamp is wellicht wel de fabriekslamp: een ruwe en stoere hanglamp welke een een echte eyecatcher is in de woning. Deze lamp wordt zo genoemd omdat het net lijkt alsof deze lamp zo uit de fabriek komt.
Welke soorten verlichting zijn er?
Basisverlichting
Basisverlichting is verlichting welke gelijkmatig de hele kamer verlicht zonder al te veel contrasten. Een voorbeeld van basisverlichting is een plafonnière waarvan het licht reflecteert op wanden en vloer en daardoor het licht gelijkmatig over de ruimte verdeelt. Dit wordt ook wel indirecte verlichting genoemd.
Taakverlichting
Taakverlichting is een geconcentreerde lichtstraal op één bepaalde plek of gedeelte van de woning, denk hierbij aan bijvoorbeeld een bureaulamp of tafellamp. Taakverlichting wordt ook wel functionele verlichting genoemd.
Sfeerverlichting
Met sfeerverlichting breng je, zoals de naam al zegt, sfeer aan in diverse ruimtes. Sfeerverlichting zit tussen taak- en algemene verlichting in en wordt tegenwoordig veel gezien in woningen.
Hanglampen
De vormgeving van industriële lampen verveelt nooit. Waar een paar jaar geleden de simpele industriële lamp in het wit of zwart helemaal in was, zien we dit jaar de grove grote lampen met stoere details zoals grote haken veel terug. Hoe ouder de lamp lijkt, hoe stoerder het effect in de woonkamer.
De industriële hanglampen worden tegenwoordig ook gemaakt met echte oude kettingen, wat de lamp net dat beetje extra geeft. Perfect voor boven een mooie grote eettafel!
Beton
Betonnen lampen zijn helemaal terug van weggeweest. Beton ziet er stoer uit en benadrukt de industriële stijl in je woning. Beton heeft vaak een grijze kleur, welke zich perfect laat combineren met allerlei woonstijlen. Het past perfect bij natuurlijke materialen zoals hout en leer en warme kleuren zoals bruintinten, zodat het in combinatie met een landelijke stijl zorgt voor een warme uitstraling.
Wat is de juiste afstand tussen een lamp en de tafel?
De juiste afstand tussen een lamp en de tafel wordt bepaald door meerdere factoren. De gemiddelde hoogte tussen een lamp en de eetkamertafel is tussen de 60 en 75 centimeter. Deze afstand wordt berekend vanaf het tafelblad. Houdt hierbij ook rekening met hoe groot de lamp is, wat de hoogte is van de eettafel en hoe hoog de ruimte is waar de lamp komt te hangen.
> Bekijk ons ruime assortiment industriële lampen
> Bekijk ons ruime assortiment industriële tafels
Vloerlampen
Industriële vloerlampen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Een mooie fabriekslamp geeft de woning een stoere maar toch sfeervolle uitstraling. Het strakkere design is een beetje verdwenen, nu zien we veel robuuste en ruw afgewerkte vloerlampen. Wat dacht je van deze stoere fabriekslampen? Deze zijn bijna niet meer weg te denken als het gaat om verlichting trends. Een fabriekslamp past perfect bij de vintage en industriële woonstijl. We zagen de afgelopen jaren veel grote en matte fabriekslampen, maar tegenwoordig zien we ze ook materialen als aluminium of gietijzer.
Industriële driepoot / studiolamp
Ready - set - GO! Met een stoere studiolamp waan je je in een ware filmstudio. Een studiolamp is een unieke eyecatcher in je woning en is in vele uitbundige varianten verkrijgbaar. Eens studiolamp is vaak gemaakt van metaal, soms in combinatie met hout, en vaak bewust ruw afgewerkt. Dit geeft de lamp een industriële en robuuste uitstraling en toch veel karakter. Met een studiolamp steel je zeker de show in elke ruimte!
Wandlampen
Een wandlamp is de perfecte oplossing voor een klein interieur waar weinig ruimte is voor een grote lamp. Wandlampen kan je op veel verschillende manieren in huis combineren. Hang ze boven je nachtkastjes in de slaapkamer of boven een kast in je woonkamer voor wat extra sfeer. Het handige aan wandlampen is dat je er niet veel ruimte voor nodig bent en je toch je interieur omtovert tot een industrieel paleisje. Veel gezien zijn de wandlampen met uitvouwbare armen, welke naast functioneel ook nog eens super stoer lijken in je woning. Een combinatie van hout met metaal doet het ook altijd goed en zorgt voor een vintage uitstraling.
Lichtbron
Een industriële lamp valt of staat met het gebruik van de juiste lichtbron. Met een gloeilamp in een mooie warme kleur ziet een stoere lamp er direct wat gaver uit én brengt het meer sfeer aan in je woning. We adviseren sowieso om warm(er) licht te gebruiken bij een industriële lamp, omdat dit een mooi contrast geeft met de stoere en matte materialen van de lamp. Tegenwoordig zijn er in elke bouw- en supermarkt meer dan voldoende gloei- of LED lampen met spiralen te vinden, om het optimale uit je industriële verlichting te halen!
2) Gebruik van materialen
Metaal
Typerend voor een industrieel design is natuurlijk het gebruik van metaal. Hierbij kan het zo stoer en groot zijn als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan een stoere, gave bar met metalen platen of zelfs ijzeren platen tegen de muur. Ook zijn er tegenwoordig veel meubels te vinden gemaakt van metaal, zoals oude locker kasten of stoere tafels met industriële onderstellen.
Liever een iets subtielere aanpak? Ga dan voor stalen accenten met bijvoorbeeld metalen krukken of stoelen.
Leer en PU
Leer is een van de weinige materialen die eigenlijk in elke stijl goed past, maar sluit vooral perfect aan bij een industriële sfeer. Leer geeft een vintage en stoer karakter aan een woning en is prachtig te combineren met andere stoere materialen zoals metaal en steen.
Ook bij het toepassen van leer kun je het groots aanpakken met bijvoorbeeld een stoere, donkere lederen bank of fauteuil, of kun je het klein houden met subtiele accenten zoals (nep)leren kussens of plankdragers.
Beton
Beton is een schitterend materiaal en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Beton is typerend voor de industriële woontrend en geeft je woning een stoere, natuurlijke en sombere uitstraling. Juist wanneer je beton gaat combineren met "levende" materialen zoals leer en zachte stoffen breng je weer wat warmt aan in je interieur. Er is eindeloos veel inspiratie te vinden over het gebruik van beton in je interieur. Een stoere betonnen vloer, een wand in betonlook of een stoere betonnen tafellamp: de mogelijkheden zijn eindeloos!
Hout
Het gebruik van hout is eigenlijk in geen enkele woonstijl weg te denken. Hout zorgt voor warmte in je interieur en brengt je woning tot leven op een manier zoals geen enkel ander materiaal dat kan. Juist omdat hout de eigenschap heeft dat het "leeft", kun je met verschillende houtsoorten alle kanten op. Van grote houten meubels tot kleine accessoires, met het gebruik van hout kun je nooit verkeerd gaan in je interieur.
3) Muren
Baksteen
Bij een industrieel pand denk je al snel aan grove, bakstenen muren. Het is natuurlijk ontzettend gaaf om een stoere bakstenen muur te plaatsen, maar er zijn ook genoeg goedkopere en makkelijkere alternatieven. Zo is er bijvoorbeeld speciaal behang met bakstenen motief in verschillende kleuren en dessins.
Industrieel behang
Ook zijn er tegenwoordig veel behangen te vinden in een stoere print. Van baksteen tot beton of een complete industriële wand, the choice is yours! Ben je bang dat het geheel toch iets te donker en heftig wordt? Wij raden je aan eerst te beginnen met een kleinere wand, zodat je je interieur stapje voor stapje een industriële look te geven. Mocht het super bevallen, dan kun je alsnog een grote wand in je woning omtoveren tot een stoere wand met industriële look, en waan jij je binnen no time in een ware loft!
4) Accessoires
Een industrieel interieur komt soms wat somber en ongezellig over, maar dit hoeft absoluut niet zo te zijn! Met een paar simpele accessoires kan er al snel wat warmte toegevoegd worden aan een ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van licht (zorg voor zacht en warm licht). Dit geeft meteen een hele andere sfeer aan een zaal of ruimte.
Ook is het van belang om hier en daar wat kleur toe te voegen aan het interieur. Dit kan met wat kussentjes, kleden of een kleurtje op de muur. Houd het hier wel simpel, en maak het niet te bont. Maar ook is er warmte toe te voegen door middel van fijne, zachte materialen, zoals een mooi schapenvacht op een fauteuil, of koeienhuid op de vloer.
5) Schuifdeuren
Wanneer de ruimte het toelaat, is het plaatsen van een industriële schuifdeur een super tip om industrieel karakter aan een ruimte toe te voegen. Daarnaast is een schuifdeur ook nog eens ontzettend praktisch: zijn er een keer wat minder gasten, dan kun je simpel met een schuifdeur de ruimtes afsluiten en privacy creëren voor de gasten.
6) Industriële vloeren
Een industrieel interieur maak je natuurlijk af met een stoere vloer. Er zijn diverse mogelijkheden om een vloer een industrieel karakter te geven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een donkere vloer in een stoere tint zoals zwart of grijs om het geheel rustig en simpel te houden als je zelf al een vrij druk interieur hebt.
Wil je toch graag voor een robuustere vloer gaan? Kies dan voor een stoere betonnen- of gietvloer om een echt statement te maken. Houd er wel rekening mee dat deze vloeren wel een warm materiaal zoals leer of stof nodig zijn om het geheel niet kil over te laten komen.
Voor de mensen die toch graag een wat "warmer" materiaal willen in hun industriële interieur kunnen natuurlijk altijd kiezen voor een houten vloer. Hou robuuster en hoe meer vintage de afwerking, hoe beter!
7) Industriële Tafels & stoelen
Maak een statement in je interieur met stoere industriële tafels en lampen! Een grote industriële tafel creëert meteen een stoere look in je eetkamer en biedt ruimte genoeg aan al je vrienden of familie. Een ware trend binnen de industriële tafels zijn de gekruiste poten en de robuuste houtmaterialen gebruikt voor het tafelblad. Met de Dimehouse eettafels haal je een echte eyecatcher in huis. Met een stoer acacia houten tafelblad is dit dé tafel voor een industrieel interieur!
Industriële eetkamerstoelen zijn er in alle soorten en maten. Veel gezien dit jaar zijn stoere eetkamerfauteuils met matte en/of zwarte frames, voor een extra stoere look. In combinatie met een vintage afgewerkte zitting zorgt dit voor een schitterend plaatje, de Dimehouse eetkamerstoelen zijn hier het perfecte voorbeeld van!
8) Industriële kleuren
De standaard kleuren die in een industrieel interieur thuis horen zijn wit, zwart en grijs. Naast deze kleuren kun je nog kiezen voor één of twee meer sprekende kleuren om het geheel wat op te frissen. Wil je toch voor wat meer kleuren gaan, kies dan voor kleuren die dicht bij elkaar liggen en zorgen voor een harmonieus geheel. Veel gezien in een industrieel interieur is de ton-sur-ton kleurencombinatie zoals in de kleur grijs. De ideale manier om subtiele nuances aan te brengen in je interieur! De kleur grijs is in zoveel verschillende tinten en materialen te combineren en zorgt altijd voor een rustig en stoer geheel.
9) Doe het zelf!
Heb je een echt tweedehands pareltje gevonden, maar is de stoffering of kleur niet helemaal naar je smaak? Stoffeer het meubelstuk dan opnieuw! In de meubelstoffen zie je ook deze trend terug komen. Veel stoffenfabrikanten hebben de industriële look omarmt en maken gebruik van stoere vintage afgewerkte materialen in combinatie met een robuuste vormgeving. Hierdoor kun je items echt personaliseren en heb je een uniek item die niemand anders heeft. Super cool!
10) Stoere kasten & Dressoirs
Industriële kasten & dressoirs zijn helemaal hot! De industriële kasten zijn meestal gemaakt van staal of metaal, af en toe gecombineerd met hout. Het handig aan een industriële kast is dat deze eigenlijk overal te gebruiken is. Plaats deze in de eetkamer, woonkamer of slaapkamer en hij vind altijd een plek. Ook voor de hal zijn diverse industriële kasten te verkrijgen.
Met een industriële kast kun je alle kanten op. Veel gezien dit jaar is de locker kast of industriële trolley. Een trolley is multifunctioneel en te gebruiken voor vele doeleinden. Gebruik 'm als opbergkast voor je boeken of kussens, of maak er een display van voor je mooiste items! Onder veel trolleys zitten wieltjes waardoor deze, naast erg mooi, nog makkelijk verrijdbaar is.
11) Design klassiekers
Designklassiekers zijn er in alle woonstijlen, zo ook de industriële woonklassiekers. Industriële designklassiekers onderscheiden zich door grove materialen, stoere kleuren en en robuuste uitstraling.
Chesterfield
Een van de bekendste industriële designklassiekers zijn de meubelen uit de Chesterfield serie. Iedereen is wel bekend met de stijlvolle en klassieke uitstraling van een Chesterfield bankstel of fauteuil. Een Chesterfield is vrijwel altijd uitgevoerd in leder en is voorzien van een ruitpatroon met genagelde knopen. Dit onmiskenbare design zorgt ervoor dat u zich in een oud bruin café waant met een mooie Chesterfield bank of fauteuil.
Eames Lounge Chair
De Eames Lounge Chair is een wereldberoemde fauteuil ontworpen door het echtpaar Charles en Ray Eames. Er staat zelfs een originele versie permanent tentoongesteld in het Museum voor Moderne Kunsten in New York! Al vanaf het begin mag deze fauteuil betiteld worden als een uitermate populair en bekend meubelstuk. Deze sublieme lounge chair, inclusief de bijbehorende voetenbank (ook wel “hocker” genoemd) is dus gemaakt op basis van het wereldberoemde ontwerp dat al decennia lang villa's en penthouses opsiert.
12) In combinatie met andere interieurstijlen
Een industrieel interieur is bij uitstek dé stijl om te combineren met andere interieurstijlen. Zo kun je met stoere meubels een Scandinavisch interieur een industrieel tintje geven, of maak je je industriële woning juist wat lieflijker met mooie pasteltinten.
Industrieel & Landelijk
We beginnen direct met de interieurstijl waarmee een industrieel interieur het beste en makkelijkste mee is te combineren: de landelijke trend. In een landelijk interieur zijn vaak al stoere en robuuste items te vinden, waarbij sobere en rustige kleuren al de boventoon voeren. De landelijke stijl is daarom bij uitstek de dé stijl om te combineren met een industrieel interieur!
Industrieel & Scandinavisch
De Scandinavische en Industriële woonstijl hebben veel raakvlakken. Beide interieurstijlen maken veel gebruik van wit, grijs en natuurlijke kleuren en materialen. Een verschil tussen de stijlen is dat een industrieel interieur ook erg donker kan zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van zwart, bruin en grijs. Vaak aangevuld met onder andere hout, zachte tinten, natuurlijke en warme materialen, metaal en beton.
Hoe breng je deze stijlen mooi samen? Je kunt bijvoorbeeld je interieur industrieel inrichten met een Scandinavische touch. Zorg er dan voor dat je meer wit, licht en lichte houtsoorten dan metaal, beton en donkere natuurlijke materialen gebruikt. Maar je kunt het ook andersom doen; richt je interieur met Scandinavisch design en zorg voor een industrieel karakter. Dat betekent dat je meer donker dan lichte kleuren en materialen, en minder gebruik maakt van hout.
Ben jij net zo fan van een stoer industrieel interieur als wij? Laat een berichtje achter als je nog leuke suggesties hebt of deel de blog om deze met je vrienden te sharen!