10% KORTING OP ALLES!*

10KORTING

Geldig t/m 21 juli. M.u.v. partneraanbod

Achteraf betalen mogelijk

Gratis thuisbezorgd v.a. 50,-

Gratis retourneren

15 tips voor het inrichten van jouw kleine huis of appartement

15 tips voor het inrichten van jouw kleine huis of appartement

 

#1 HET INRICHTEN VAN EEN KLEINE WOONKAMER

Een grote woonkamer is niet voor iedereen weggelegd. Maar dat betekend niet dat we onze kleine woonkamer niet gezellig kunnen inrichten!

Essentieel bij een kleine woonkamer is toch een manier vinden om ruimte te creëren. Een loze hoek waar je eigenlijk niets mee doet een functie even door er bijvoorbeeld je boeken uit te stallen en op te bergen. Multifunctionele meubels zijn erg praktisch in een kleine woning en er is op dit gebied ook genoeg te koop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitschuifbare eettafel, een slaapbank of een salontafel waar je tevens spullen in kunt opbergen.

#2 HET INRICHTEN VAN EEN KLEINE SLAAPKAMER

Het inrichten van een kleine slaapkamer kan soms wat lastig zijn. Je bed is het aller belangrijkste element in je slaapkamer, en hier moet je (ook bij een kleinere slaapkamer) zeker niet op inleveren bij het uitzoeken van het juiste formaat bed. Zorg dat je bed ruim en comfortabel genoeg is, en belangrijk bij een kleine slaapkamer: ook hoog genoeg is. Zo kun je namelijk makkelijk praktische schuiflades onder het bed plaatsen waarin je al je spullen kunt opbergen.

Belangrijk bij een kleine slaapkamer is ook het kiezen van de juiste kledingkast. Maak optimaal gebruik van de hoogte van je plafond en kies een zo hoog mogelijke kast uit, zodat je al je kleding makkelijk kunt opbergen in je kledingkast. Kies ook voor een iets diepere kast, zodat je nóg meer kunt opbergen! Gebruik bijzettafeltjes als ruimtewinnaars, die kun je gemakkelijk overal plaatsen!

#3 SPEEL MET LICHT & RUIMTE

Een kleine woning schreeuwt om licht! Lichte kleuren in je interieur zullen het natuurlijke licht dat je in je woning binnen krijgt alleen maar versterken. Lichte kleuren reflecteren licht, donkere kleuren absorberen het. Allerlei redenen dus om zoveel mogelijk lichte kleuren te gebruiken in je kleinere woning! Creëer sfeer met accessoires in wat diepere en warme kleuren zoals wat gezellige kussentjes of een hip vloerkleed industrieel.

#4 MAAK GEBRUIK VAN SCHEIDINGSWANDEN

Om een zo ruim mogelijk effect te creëren in de woning is het belangrijk om overzicht en rust te behouden door middel van het afscheiden van aparte leefruimtes. Denk hierbij niet meteen aan het plaatsen van een wand, maar maak bijvoorbeeld gebruik van een roomdivider of mooie kast om afscheiding in de ruimte aan te brengen.

Ook planten of meubels zijn een simpele en makkelijke oplossing om het gevoel te krijgen dat er overgangen in ruimtes zijn geaccentueerd zonder ruimte te verliezen. Zet een bank of fauteuil bijvoorbeeld zo neer dat het een afscheiding vormt, of plaats wat planten naast elkaar.

#5 HET GEBRUIK VAN GLAS & SPIEGELS

Wil je het groots aanpakken? Plaats dan bijvoorbeeld een glazen wand in de woning, in plaats van een bakstenen muur. Zo komt het licht prachtig door de hele woning heen én krijg je het gevoel van één groot geheel, terwijl de leefruimtes toch zijn afgesloten.

Het welbekende trucje, dat ook echt altijd werkt: het plaatsen van een mooie grote spiegel industrieel waardoor de ruimte optisch vele malen groter lijkt.
Een enorme wandgrote spiegel kan worden neergezet op een strategische plek, waardoor de leefruimte gevoelsmatig dubbel zo groot wordt.

Houd bij het plaatsen van de spiegel rekening met de vorm van de kamer en de lichtinval. Wil je de kamer breder laten lijken? Plaats dan een spiegel tegen een brede wand. Wil je de kamer langer laten lijken? Plaats het dan tegen een smalle wand.

#6 ZWEVENDE MEUBELS

Zwevende elementen of planken zijn enorm praktisch en perfect voor een klein appartement. Zoek bijvoorbeeld zelf mooie planken uit en bevestig deze aan de muur, met bijvoorbeeld metalen dragers: origineel én praktisch! 

Veel meubels zijn ook zwevend te maken – wanneer je bijvoorbeeld een tv-meubel zwevend maakt en van de vloer af haalt, creëer je meteen meer openheid en ruimte in de woning. En het ziet er ook nog eens chique en strak uit!
Een boekenkast neemt veel ruimte in beslag en deze kan je vervangen door verschillende planken en zwevende boxen. Zo heb je meteen een origineel opbergsysteem.

#7 HET GEBRUIK VAN JE VLOER

De vloer kan bijdragen aan hoe ruim en licht je appartement oogt. Bij het gebruik van bijvoorbeeld een verkeerde kleur, of verkeerd materiaal, kan de ruimte veel kleiner lijken. Wil je de ruimte groter laten ogen, gebruik dan (bijna) dezelfde kleur vloer als welke op de muren ook wordt gebruikt. Hiermee creëer je een ruimtelijk geheel en meubels zullen lijken te zweven.

Ook een handige tip is om de vloer op een verdieping zoveel mogelijk te laten doorlopen in verschillende kamers. Wanneer je elke kamer een andere vloer zou geven, lijkt de ruimte optisch kleiner. Ook het weglaten van plinten tussen de deurposten geeft een ruimtelijk effect.

#8 DE JUISTE VERLICHTING

Het juiste gebruik van verlichting is essentieel in de inrichting, maar vooral bij het inrichten van een kleine woning of klein appartement. Niet elk huis is gezegend met grote ramen, dus wanneer je niet heel veel natuurlijk licht ontvangt in je ruimte is het belangrijk te zorgen voor goede verlichting. Je doet er goed aan te kiezen voor verlichting op meerdere niveaus, zoals bijvoorbeeld een plafondlamp en een wandlamp, in combinatie met nog een mooie vloerlamp in de hoek. De variatie zorgt ervoor dat de kleine ruimte optisch groter lijkt.

#9 TRANSPARANTE ELEMENTEN

Transparante meubels en/of elementen zijn dé truc voor een ruimtelijk ogen interieur. Hoe meer je ziet, hoe groter de ruimte lijkt. Doorzichtige meubels zijn hiervoor de perfecte oplossing. Naast dat het heel stijlvol staat, creëer je ook een luchtige en chique look in je woning.

Ga bijvoorbeeld voor een salontafel met glazen blad, of een bijzondere transparante kist als salontafel zoals hierboven. Naast dat het mooi staat, is het ook nog eens heel erg praktisch dankzij de opbergruimte in de kist!

#10 DE LUCHT IN 

De ruimtelijke look die je na het doorlopen van bovenstaande stoppen trek je door in je interieur door te kiezen voor meubelstukken welke op pootjes staan. Doordat de meubels iets de hoogte in gaan en hierdoor de vloer zichtbaar is, creëer je optisch een ruimtelijker effect. Daarnaast zijn meubelstukken op pootjes ook nog een super hip en zien we ze veel in de Scandinavische woonstijl terug komen. Een bank op pootjes en een tv-meubel op pootjes doen al veel voor de ruimte! Is er onvoldoende ruimte om een hoge kast te plaatsen? Plaats dan bijvoorbeeld wat leuke kratten boven op elkaar: het ziet er leuk uit én je kunt er veel dingen in kwijt!

#11 ACCESSOIRES

Accessoires zijn de finishing touch in je interieur, en een kleine ruimte betekent zeker niet dat je concessies moet doen bij het kopen van accessoires. Subtiliteit is key bij het decoreren van een kleine woning. Koop leuke manden of opbergdozen zodat jouw spulletjes netjes en stijlvol kunnen worden opgeborgen. Zo zijn accessoires niet alleen mooi, maar ook functioneel. Een gezellig kaarsje hier en daar, en wat mooie kussentjes in felle kleuren: een persoonlijke touch en je eigen sfeer doorvoeren in je woning is erg belangrijk, maar houdt het simpel en geordend.

#12 OPRUIMEN MAAR!

Wij mensen zijn verzameldieren en hebben stiekem toch meer spullen in huis dan dat we denken. Reorganiseer, ruim op en breng weg wat je niet meer nodig hebt of gebruikt. Bijvoorbeeld naar een goed doel, de kringloop of de buren die wellicht je spullen goed kunnen gebruiken. Heb je moeite om spullen definitief weg te doen? Leg de spullen dan apart in een doos en bewaar deze elders. Na een jaar heb je een stuk minder moeite met het weg doen van deze spullen! 

#13 SPELEN MET VORM

Saaie, strakke recht toe recht aan meubelen kunnen soms saai ogen in een klein appartement. Speel daarom eens met verschillende vormen om het interieur wat spannender en speelser te maken. Denk hierbij aan een mooie ronde lamp, of een kast met verschillende lagen en materialen. Een ronde tafel in en vierkante ruimte maakt het geheel meteen speelser en spannend(er). Een bank met ronde hoeken kan hierbij eventueel ook volstaan. 

#14 DO'S EN DON'TS

Don'ts:

- Kiezen voor te grote meubels

- De hoeken in de ruimtes vol zetten

- Te rechthoekige meubelstukken gebruiken

- Teveel onnodige accessoires

- Te donkere kleuren gebruiken voor vloeren en/of muren

- In plaats van in de hoogte, de breedte in gaan 

Do's:

+ Ga voor ronde elementen in je woning

+ Ruim regelmatig op

+ Houdt het gebruik van accessoires beperkt

+ Speel met verlichting op meerdere levels 

+ Creëer diepte met verschillende lagen

+ Hou het geheel licht en luchtig

+ Zorg voor multifunctionele meubelstukken

+ Ga voor transparante elementen 

#15 JE PERSOONLIJKE TOUCH

Vergeet zeker niet je persoonlijke stempel op je interieur te drukken door het toevoegen van karakteristieke en eigen objecten. Als echte interior lover tel je pas echt mee met een mooie gallery wall. Van foto’s van je geliefde, tot mooie ansichtkaarten of plekken waar je bent geweest. De perfecte balans in kleur, lijsten en vormen maken de gallery wall wel een lastig onderdeel van het interieur. De trend momenteel is naast lijsten je platen of foto’s aan de muur te bevestigen door middel van tape. 

Heb je wat gehad aan deze handige tips en inspiratie om je kleine woning of appartement functioneel en sfeervol in te richten? Laat het ons weten in de reacties!