10% KORTING OP ALLES!*

10KORTING

Geldig t/m 21 juli. M.u.v. partneraanbod

Achteraf betalen mogelijk

Gratis thuisbezorgd v.a. 50,-

Gratis retourneren

De feiten: het verschil tussen leer en kunstleer

De feiten: het verschil tussen leer en kunstleer

 

 

Voordelen

Nadelen

Leer

+ Geeft een authentieker gevoel

+ Heeft meestal een betere afwerking dan kunstleer

+ Duurzaam

+ Soepel en elastisch

- Gevoeliger voor scheuren

- Kan een sterke geur met zich meebrengen

- Kan slapper worden na verloop van tijd

- Kan zijn oorspronkelijke glans en kleur verliezen

- Gevoelig voor vlekken. Hierdoor zijn lederen producten af te raden indien u regelmatig kinderen over de vloer heeft. 

Kunstleer

+ Diervriendelijk

+ Niet vocht-doorlatend

+ Makkelijk(er) in onderhoud

+ Makkelijker schoon te houden

+ Goedkoop

 

- Minder duurzaam

- Kan in sommige gevallen wat 'goedkoper' en plastic aanvoelen

- Gevoelig voor slijtage

- Houdt veel warmte vast (dit is persoonlijk en kan ook een voordeel zijn)

 

Leer

#1 De totstandkoming van leer

Huiden worden met zout bestrooid om bederf tegen te gaan. Alles behalve de lederhuid waarin de haren met wortels vastzitten, wordt weggegooid. In de looierij wordt dus veel verwijderd. De lederhuid wordt vervolgens weer ontzout door het in een houten vat met water te spoelen. Ook de haren en het vet worden opgelost. Daarnaast worden de laatste restjes vlees verwijderd waardoor een kale huid ontstaat; het leder.

Lederhuiden worden in tweeën gesplitst waarbij het bovenste laagje, de nerflaag, gebruikt wordt voor de meubelindustrie. De onderste laag is een laag splitleer die normaliter gebruikt wordt voor riemen, schoenen en tassen. Echter, ook splitleder wordt wel eens gebruikt voor meubels.

De volgende fase is het ontkalken van de huiden. Ook dit gebeurt in vaten. Vervolgens wordt de huid gebeitst waardoor het leder een soepele structuur krijgt. Wederom wordt er zout gebruikt om de huiden te ontzwellen. Na het ontzwellen kan er gelooid worden. Na het looien wordt de huid over de gehele breedte door een machine gehaald om de dikte overal gelijk te krijgen.

Als de huiden weer in een vat gaan, wordt er kleurstof toegevoegd. Hierdoor worden de huiden door en door geverfd. Ook wordt in deze fase wat vet toegevoegd aan de huiden. Na dit proces gaan de huiden de droogtunnel in en worden de huiden klaargemaakt voor verwerking. Als laatste komt er nog een laagje over het leder wat beschermd tegen vocht en vuil. Bij Aniline leder wordt deze laatste laag niet aangebracht. Daardoor lijkt Aniline leder een prachtig product, maar is het een ramp in onderhoud.

#2 Verschillende soorten leer

  • Gedekverfd leder

Het leder is voorzien van een gepigmenteerde bovenlaag waardoor de huid minder goed zichtbaar is. Qua duurzaamheid een sterk stuk leder. Echter, zeer gevoelig voor verkleuring door zonlicht.

  • Semi-aniline leder

Gelijk aan gedekverfd leder, echter is de afwerklaag wat dunner. Dit leder staat dichter bij een origineel stuk leder.

  • Vol-aniline leder

Prachtig om te zien, maar is niet voorzien van een beschermlaag. Een kwestie van weken en de huid is smerig en niet meer te herstellen. Absoluut af te raden voor meubels die intensief worden gebruikt.

  • Splitleer

De onderste huidlaag van het leder. Omdat er bijna geen nerftekening aanwezig is, wordt deze voorzien van een dekkende verflaag. De nerf wordt kunstmatig in het leder geprint. Split leder is minder sterk dan de normale bovenlaag leder.

  • Pull-up leer

Vermalen ledervezels die onder druk van warmte aan beide zijden van een doek worden geperst. Het betreft vaak splitlederkwaliteit. Het leer wordt in een aantal lagen geverfd en beschermd door een transparante filmlaag. Door vouwen van het leder kan de kleur lichter worden. Door onder warmte over het leder wrijven, komt de kleur weer tevoorschijn (pull-up).

Kunstleer

Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel. Vervolgens wordt op het kunststof een structuur gedrukt die lijkt op de structuur van een bepaald soort leer.

Kunstleer wordt veel gebruikt bij de productie van meubels zoals stoelen of bankstellen, maar ook voor veel handtassen, jassen of schoenen wordt er gebruik gemaakt van kunstleer. Ook kunstleer is er in verschillende soorten. Tegenwoordig zijn er veel kunstleren die een ademende werking hebben en moeilijk van echt leer te onderscheiden zijn. Dit zijn de kunstleren die vervaardigd zijn uit polyurethaan met een microporeuze structuur. Kunstleer soorten die geen vocht opnemen zijn veelal vervaardigd uit PVC of een combinatie van PCV en polyurethaan.

En, heeft u al een voorkeur? Laat het ons weten of onze uitgebreide uitleg geholpen heeft bij uw keuze! Neem een kijkje op onze website!