10% KORTING OP ALLES!*

10KORTING

Geldig t/m 21 juli. M.u.v. partneraanbod

Achteraf betalen mogelijk

Gratis thuisbezorgd v.a. 50,-

Gratis retourneren

De perfecte maat: Tips voor het kiezen van het juiste formaat vloerkleed voor je ruimte

De perfecte maat: Tips voor het kiezen van het juiste formaat vloerkleed voor je ruimte

Een vloerkleed kiezen – waar moet je op letten?

Bij het uitzoeken van een vloerkleed zijn er een aantal punten om op te letten:

  1. Formaat
  2. Vorm
  3. Materiaal
  4. Stijl
  5. Functie

Tip: Voordat je een vloerkleed koopt, kun je de voorgestelde afmetingen met schilder tape op de vloer markeren. Dit geeft je een visueel idee van hoe het kleed eruit zal zien in de ruimte. Heb je geen schilder tape? Geen probleem! Je kunt ook kranten neerleggen om de grootte te bepalen.

Vloerkleed in de woonkamer

De meest voorkomende plek om vloerkleden te plaatsen is de woonkamer. In een woonkamer of zithoek dat groot is, is een veel voorkomende vuistregel om de voorste poten van de bank op het vloerkleed te plaatsen. Het vloerkleed verbindt op deze manier alle meubels. Hierdoor creëer je rust, sfeer en eenheid in de woonkamer.

Er zijn ontzettend veel maten vloerkleden beschikbaar. Maar hoe groot moet een vloerkleed onder een bank eigenlijk zijn? Meet vooraf de bank op en tel daar ongeveer 30-40 centimeter bij op, zodat het kleed aan beide kanten van de bank het vloerkleed 15-20 cm uitsteekt. Ook leg je het vloerkleed zo’n 15-20 cm onder de bank, met de voorste poten op het kleed. Bij een tweezitsbank zijn meestal vloerkleden van 200x140 of 230x160 centimeter goede opties. Heb je een driezitsbank? Dan voldoen vaak de maten 240x170 en 300 x 200 centimeter.

In een kleinere ruimte kun je ervoor kiezen om de poten juist niet op het vloerkleed te plaatsen en 20 centimeter tussen de bank en het vloerkleed over te houden. Zo oogt het geheel ruimtelijk en minder gepropt. Een té groot vloerkleed doet een kamer kleiner lijken en zal te veel overheersen.

Het is dus belangrijk dat je altijd kijkt naar de grootte van de bank en daarna een vloerkleed erbij zoekt die iets groter is dan de bank. Kies nooit een vloerkleed dat kleiner dan de bank is.

Juiste formaat vloerkleed bij een hoekbank

Welke maat vloerkleed bij een hoekbank?

Heb je een hoekbank met lage of geen bankpoten? Dan kan het vloerkleed tussen 5-20 cm onder de bank worden geschoven. Bij een hoekbank met hogere poten adviseren we om het vloerkleed tussen 20-30 cm onder de bank te plaatsen.

Om het juiste formaat vloerkleed te bepalen bij een hoekbank kijk je naar de afmetingen vanaf de binnenzijde van de hoek tot de armleuning. Het mooiste is namelijk als het vloerkleed wat uitsteekt aan de kant waar je naartoe kijkt vanaf de hoek.

Welk formaat rond vloerkleed bij een hoekbank?

Een rond vloerkleed geeft een onverwachts leuke twist aan jouw interieur. De meeste huizen hebben rechte muren en rechte meubels. Om deze rechte lijnen te doorbreken, kan je een rond vloerkleed neerleggen. Bijkomende voordelen zijn dat het de ruimte speels en groot laat ogen.

Kies je voor een rond vloerkleed bij de hoekbank? Zorg er dan voor dat de rondingen van het vloerkleed een stukje onder de bank doorlopen. Plaats het vloerkleed daarnaast ook aan de kant van de hoek.

Vloerkleed onder je eettafel

Voor de eetkamer is het aan te raden een vloerkleed te kiezen waar zowel de eettafel als de stoelen op passen. Zorg dat het vloerkleed minimaal 70 centimeter rondom de eettafel uitsteekt, zodat de stoelpoten bij het verschuiven niet op de randen van het vloerkleed staan.

Vloerkleed in de slaapkamer

Vloerkleden zijn tegenwoordig ook een steeds belangrijker onderdeel van de slaapkamer. Uit je bed stappen op een lekker zacht vloerkleed, hoe fijn is dat.

Wil je een vloerkleed onder je bed leggen? Zorg er dan voor dat het vloerkleed groot is en aan beide kanten uitsteekt, anders valt het kleed weg onder het bed. Je kunt het vloerkleed ook zo neerleggen dat het voor één derde onder het bed ligt, waardoor je een optische verlenging van je bed creëert. Je kunt ook een klein (rond) vloerkleed naast je bed of aan het voeteneind leggen.

Verschillende materialen

Katoen, kokos, sisal en wollen vloerkleden zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Daarnaast heb je synthetische vloerkleden van kunststof en polyester. De functie en stijl is bepalend voor de materiaalkeuze.

Een wollen kleed is het populairst. Dit materiaal is eenvoudig te onderhouden, omdat wol vezels geen vuil aantrekken. Hierdoor blijft het kleed lang mooi en fris van kleur. Een nadeel van een wollen vloerkleed is dat het best wat kan pluizen.

Houd je niet van wol of kun je er niet tegen? Dan is een katoenen vloerkleed een goed alternatief. Een katoenen kleed is een kindvriendelijke optie en wordt vaak gekozen voor de kinderkamer. Je kunt dit materiaal makkelijk wassen en het is voor een goede prijs te koop. Hierdoor kun je hem ook makkelijk nog eens vervangen door een nieuw exemplaar wanneer je erop uit gekeken bent.

Voor mensen met een stofallergie is een kunststof vloerkleed ideaal. Deze vloerkleden nemen geen stof op, waardoor ze makkelijk zijn schoon te maken. Bijkomend voordeel is dat je een kunststof vloerkleed ook buiten kunt neerleggen, hartstikke mooi onder de picknicktafel.

Vloerkleed kiezen – juiste balans tussen uitstraling en functionaliteit

Er zijn een aantal vuistregels voor het kiezen van het juiste formaat vloerkleed voor jouw interieur. Maar uiteindelijk hangt het vooral af van de kenmerken van de ruimte en je eigen voorkeuren. Experimenteer en pas aan tot je een balans vindt die werkt voor de uitstraling en functionaliteit van de ruimte.