Achteraf betalen mogelijk

Gratis thuisbezorgd v.a. 50,-

Gratis retourneren

Je woonkamer inrichten in 8 stappen! Tips, ideeën en inspiratie

Je woonkamer inrichten in 8 stappen! Tips, ideeën en inspiratie

Stap 1 - Passen & meten

Begin bij het begin. Heb je een kleine woonkamer of weet je niet zo goed waar je moet beginnen, vergeet dan nooit om de maten van de woonkamer goed op te meten. Houd hierbij ruime marges aan zodat meubels niet te dicht op elkaar zullen staan. Je creëert makkelijk een ruimtelijker gevoel door de woonkamer niet te veel op te vullen.

Bespaar ruimte door zo praktisch mogelijk met de ruimte om te gaan. Heb je een kleine woonkamer en een platte tv? Hang de televisie dan op aan een muurbeugel zodat een tv-meubel niet noodzakelijk is. Met een kleinere salontafel houd je genoeg ruimte in de woonkamer om looppad te creëren naar de andere ruimtes. Ook kun je kiezen voor het combineren met meerdere kleine bijzettafels als salontafel, zodat je deze ook makkelijk kunt verplaatsen als je een woonkamer vol visite hebt.

Heb je juist een hele grote woonkamer en weet je niet wat je met al die ruimte aan moet? Stop dan je woonkamer niet direct vol met allemaal grote meubels, maar kleedt de ruimte op een meer gezellige manier aan. Een vloerkleed doet wonderen voor de sfeer in je woonkamer en geeft het ook meteen een meer 'vullende' beleving. Daarnaast is een zacht vloerkleed ook nog eens heerlijk om je voeten op te laten rusten, dus een absolute win-win situatie!

Stap 2 - Begin met de vloer!

Een vloer is een essentieel onderdeel van je woonkamer en bepaalt de sfeer van je interieur. Bij een kleine woonkamer is het erg belangrijk om te kiezen voor een goede vloer. De verkeerde kleur of het verkeerde materiaal kan de woonkamer ineens veel kleiner laten lijken.

Kleur

Heb je een kleine woonkamer, kies dan voor een vloer in dezelfde kleur(tint) als je wanden. Op deze manier creëer je een ruimtelijk geheel en lijken de meubels te zweven in de woonkamer. Een mooie houten vloer in een donkere tint zal goed staan bij een warme en donkere kleur op de wand en de sfeer alleen maar goed doen. Bij een frisse witte wand of muur in lichte kleuren is het verstandig ook te kiezen voor een vloer in een lichte(re) tint, zoals licht eiken of grijs. Houd hierbij ook rekening met de kleuren in je meubels en ga voor een zo minimaal mogelijk contrast.

Materiaal

Bij het aanschaffen van een mooie vloer is er zoveel om op te letten. Het kiezen voor het juiste materiaal is net zo belangrijk als de kleurkeuze. Hierbij is comfort ook een belangrijk punt om rekening mee te houden. Je leeft natuurlijk heel anders op een vloer met vloerbedekking dan op een laminaten vloer! En wat vind je belangrijk aan de vloer: wil je de vloer kunnen dweilen of ga je liever voor comfort en een zacht materiaal? Mocht je twijfelen dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een mooie houten vloer en deze met een zacht vloerkleed bedekken.

Houten vloer

Met een houten (parket)vloer straalt je interieur direct veel warmte uit. Door de natuurlijke uitstraling van parket past deze in meerdere interieurstijlen. Een bekende interieurstijl waar parket wordt gebruikt is de landelijke stijl, maar ook in moderne en hedendaagse inrichtingen zal een mooie parketvloer zeker niet misstaan!

Gietvloer

Een trend die we steeds meer zien opkomen in verschillende interieurstijlen is de bekende gietvloer. Gietvloeren worden steeds meer geplaatst in moderne woningen en hebben veel voordelen. Zo is een gietvloer bestand tegen slijtage en vlekken en is daardoor erg duurzaam. Daarnaast is een gietvloeren perfect schoon te houden en een zowel nat als droog te reinigen. 

Betonvloer

Een populaire vloerbedekking binnen de industriële stijl is de betonvloer. Met een betonvloer breng je een industrieel en stoer karakter aan in je woning. Creëer een loft effect door de vloer te combineren met natuurlijke materialen zoals hout, of benadruk het stoere karakter door te kiezen voor industriële meubels in materialen zoals metaal en ijzer.

Tapijt

Tapijt is een comfortabele keuze voor een vloer en heeft veel voordelen. Zo is een vloerbedekking heerlijk warm aan je voeten en is deze ook nog eens geluiddempend. Daarnaast is vloerbedekking makkelijk mee te verhuizen en simpel schoon te maken. Helaas is vloerbedekking wel erg vlekgevoelig, dus houd hier rekening mee in de keuze van zowel het materiaal als de kleur.

Stap 3 - De muur

Een kleurtje op de muur kan een wereld van verschil maken in het interieur. Belangrijk hierin is wel te kiezen voor een juiste kleur en plek zodat het op een goede manier uitpakt. 

Kleur

Kijk goed naar de muur in de woonkamer die je onder handen wilt nemen. Welke vorm heeft deze, en wat wil je ermee bereiken? Wil je deze juist groter doen lijken, of de muur juist 'breken' door een bepaalde muur in een contrasterende kleur te verven?

Wil je graag een statement maken in de woonkamer, kies dan de meest pure (heftige) variant van de kleur. Zo zal de muur er flink uit knallen en zorgen voor een 'wow-effect'. Met een muur in een lichtere kleur zoals bijvoorbeeld een pasteltint creëer je juist een rustig effect.

Natuurlijke lichtinval

Houd altijd rekening met de natuurlijke verlichting in je woonkamer. Een wand waar weinig daglicht op schijnt, oogt donkerder dan een wand waar het grootste gedeelte van de dag zon op schijnt. Een wand welke weinig lichtinval heeft kun je het beste een lichtere accentkleur geven. Verstandig is hierbij eerst een kleurstaal te verven op de wand zodat je direct de kleur kunt bekijken. 

Patroon

Een patroon op een bepaalde muur kan veel effect hebben op je woonkamer. In een kleine woonkamer is het een goed idee om in plaats van horizontaal, verticaal te werk te gaan. Ook is een kleine woonkamer makkelijk optisch te vergroten door het gebruik van een spiegel. Het beste effect bereik je door te kiezen voor één grote spiegel in plaats van kleine spiegels in een grote groep bij elkaar.

Stap 4 - De grote meubels

Wanneer je zorgvuldig de muur en vloer hebt uitgekozen voor de woonkamer, kun je beginnen met het leukste gedeelte: het inrichten ervan! Vanzelfsprekend is het handig om te beginnen met de grote(re) meubels. Begin met de bank en bepaal in welke richting je deze graag wilt hebben staan. Ga je voor een hoekbank? Bepaal dan van tevoren aan welke kant je de hoek wilt hebben en zorg niet dat de hoek de ruimte afsluit voor een optimaal ruimtelijk effect. 

Stap 5 - Klein meubelen

Nadat de bank in de woonkamer staat te pronken, kun je verder met de andere grotere meubels zoals het tv-meubel of een salontafel. Houd hierbij rekening met de grootte van je woonkamer en zorg dat er genoeg ruimte rondom de meubels is om er makkelijk omheen te kunnen lopen.

Heb je de salontafel en de bank inmiddels staan? Ga pas daarna op zoek naar een geschikt vloerkleed, zodat deze de stijl van de bank en de salontafel(s) samenbrengt voor een mooi geheel.

Stap 6 - Verlichting

Nadat alle meubels zorgvuldig in de woonkamer zijn geplaatst kun je beginnen met de volgende stap: de verlichting. Met de juiste verlichting kunnen de puntjes op de i worden gezet en creëer je de gewenste sfeer in de woonkamer.

We zien tegenwoordig dat er in woonkamers weinig gebruik meer wordt gebruikt van hanglampen maar dat er steeds vaker wordt gekozen voor sfeerverlichting door middel van kleinere lampen. Zo zijn de industriële vloer- en studiolampen helemaal terug van weggeweest! Ze geven je woonkamer direct een stoere sfeer en verlichten al snel een groot gedeelte van je woonkamer. 
Ook een nieuwe upcoming-trend zijn de wandlampen welke we steeds meer en meer gaan terugzien in de woonkamer en keuken. Een wandlamp is erg functioneel en neemt nagenoeg geen ruimte in beslag waardoor deze makkelijk te plaatsen is!

Stap 7 - Accessoires

De accessoires zijn de finishing touch in je interieur. Er is tegenwoordig keuze uit talloze accessoires die bepalend zijn voor het interieur. Denk hierbij aan kussens, plaids, een sfeervolle klok, een bijzondere foto, aparte vazen etc. 
Om de ruimte in balans te maken is het juist mooi om verschillende patronen en materialen te gebruiken. Een mooie combinatie van katoen, wol, glas, hout en steen zorgt ervoor dat een ruimte niet oppervlakkig wordt. 

Stap 8 - Personaliseren

Naast de items welke je in een mooie interieurwinkel of webshop hebt aangeschaft, is het aanbrengen van persoonlijke spullen in het interieur van onschatbare waarde. Deze accessoires vormen uiteindelijk je eigen unieke stijl en thuis en dus ook net even iets anders dan bij anderen. 

Dus lijst die mooie foto's van je familie in en hang ze aan de muur in de woonkamer voor een persoonlijke tint. Maak gebruik van verschillende lijsten om een speels effect te creëren. Spullen die je bijvoorbeeld op reis tegen het lijf loopt kun je dan sneller toevoegen aan je interieur, zonder het geheel te breken. Bovendien werkt het toevoegen van erfstukken uit de familie aan het interieur ook bevorderend. Zo maak je van je huis en echt thuis en druk je je persoonlijke stempel op het interieur!

Ben jij ook van plan je woonkamer (opnieuw) in te richten en vond je deze tips nuttig? Laat het ons weten!