Achteraf betalen mogelijk

Gratis thuisbezorgd v.a. 50,-

Gratis retourneren

Wat is leer?

Wat is leer?

 Wat is leer?

Leer wordt niet gemaakt, maar is gegroeid. Het is een natuurproduct en wordt middels diverse methoden bewerkt tot een gewenst eindproduct. Voor het langere antwoord duiken we er in deze blog iets dieper in.

Diverse huiden

In de meubelindustrie wordt voornamelijk gebruik gemaakt van runderleer, maar er zijn meerdere leersoorten. Naast koeien- of varkenshuiden zijn er ook huiden van dieren die als luxer worden beschouwd. Deze huiden worden bewerkt tot bijvoorbeeld hertenleer, lamsleer en kalfsleer. Ook de huiden van krokodillen en slangen kunnen tot leer worden verwerkt, evenals vossen- en konijnenhuiden, of vissenhuiden. Het verwerken van huiden van een aantal diersoorten is omstreden, bijvoorbeeld omdat het een beschermde diersoort betreft.

Verschillende lagen

Een dierenhuid bestaat uit drie lagen. De opperhuid is de huid die wij tijdens het leven van het dier zien. Daaronder zit de leerhuid (nerflaag of full-grain laag) die uiteindelijk gebruikt wordt. Het onderhuids bindweefsel is de derde laag. De bovenste en onderste laag worden verwijderd. De leerhuid kun je daarna op diverse manieren behandelen tot een gewenst eindproduct.

Op bovenstaande uitleg zit een toevoeging: de nerflaag kan ook uit verschillende lagen bestaan. Als een huid te dik is voor een juiste verwerking, kan het zijn dat deze wordt gespleten tot een splitleer laag. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij huiden van runderen die wel 5 tot 10 millimeter dik kunnen zijn. In dit geval wordt de nerflaag, de sterkste laag, niet meer full-grain leer, maar top-grain leer genoemd. De gespleten laag is splitleer.

Splitleer

Splitleer is vezelachtig en minder grof verweven dan het bindweefsel van de bovenste laag. Het is daardoor zwakker, ruwer en van mindere kwaliteit. Het wordt daarom minder voor meubels gebruikt, en meer voor bijvoorbeeld tassen, portemonnees en kleding. Er is geen sprake van kunstmatige bewerkingen, dus is splitleer ook te beschouwen als echt, natuurlijk leer.

Hierna wordt ontkalkt in vaten. Daarna wordt de huid gebeitst, zodat het een soepele structuur krijgt. Na deze eerste behandelingen wordt er gelooid. Hiervoor zijn verschillende processen mogelijk. Van elk proces is het doel om de eiwitten in de huid onoplosbaar te maken. Daardoor wordt het leer houdbaar. Na het looien wordt de huid gecontroleerd, door een machine gehaald om de dikte gelijk te trekken, en er wordt wat vet toegevoegd. Vrijwel elke huid heeft oneffenheden zoals littekens, schrammen en insectenbeten. Deze worden door een schuurmachine weggeschuurd.

chroom-looien

Soorten leer

Er zijn veel mogelijke afwerkingen van de dierenhuid. Bekende afwerkingen zijn:

  • Vol-aniline leer: het leer is door en door geverfd zonder verdere bewerking.
  • Semi-aniline leer: het leer wordt eerst gekleurd in een vat. Daarna wordt een dunne laklaag aangebracht voor extra bescherming. Het leer voelt glad en soepel.
  • Ecoleer: Ecoleer is een combinatie van leer en polyester. Het deel leer (vaak 70%) is vaak gerecycled (en dus eco). Dit deel wordt afgedekt met een laag polyester. Dit is goed schoon te houden en behoeft weinig tot geen behandeling.
  • Nubuck leer: dit is geschuurd vol-aniline leer. Dit geeft een luxe fluwelen effect.
  • Microvezel leer: er wordt een laag microvezel met lijm over de huid gelegd.
  • Old Saddle leer: met de hand wordt het leer in de was gezet.
  • Pull-up leer: dit zijn vermalen ledervezels die onder druk van warmte aan beide zijden van een doek worden geperst.

Leer